WAT IS EEN OVERLOOP ZWEMBAD

Een overloop zwembad is een type bouwkundig zwembad waarbij het water op een speciale manier wordt afgevoerd. In een overloop zwembad stroomt het water namelijk over de rand van het zwembad en wordt het opgevangen in een speciale goot die langs de buitenz...

Het belangrijkste kenmerk van een overloop zwembad is dat de waterlijn aan de rand van het zwembad gelijk is aan de rand van de omliggende bestrating, waardoor het lijkt alsof het water eindeloos doorloopt in de omgeving. Dit geeft een visueel aantrekkelijk effect en creëert een gevoel van ruimte en vrijheid.

 Een overloop zwembad vereist wel speciale aandacht tijdens de bouw en vereist meer onderhoud dan andere zwembadtypen, omdat de goot regelmatig moet worden schoongemaakt om te voorkomen dat vuil en bladeren de watercirculatie belemmeren. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de afvoer in het overloopgoot goed functioneert om te voorkomen dat wateroverlast ontstaat rondom het zwembad.

Wat is het voordeel van een overloop zwembad?
Een overloop zwembad biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere typen zwembaden, zoals bijvoorbeeld skimmer zwembaden. Hieronder staan enkele voordelen van een overloop zwembad:

  • Visueel aantrekkelijk: het belangrijkste kenmerk van een overloop zwembad is dat het water over de rand stroomt en zo een visueel aantrekkelijk effect creëert. Hierdoor lijkt het alsof het zwembad eindeloos doorloopt in de omgeving, wat een gevoel van ruimte en vrijheid geeft.
  • Stabiele waterlijn: doordat het water in een overloop zwembad continu wordt aangevuld, is de waterlijn altijd stabiel. Bij skimmer zwembaden kan de waterlijn zakken door verdamping, wat zorgt voor een minder strakke uitstraling van het zwembad.
  • Betere waterkwaliteit: in een overloop zwembad wordt het water continu ververst en gefilterd, wat zorgt voor een betere waterkwaliteit. Dit is vooral belangrijk bij intensief gebruik van het zwembad, omdat het water sneller vervuild kan raken.
    Minder kans op vuil in het zwembad: doordat het water over de rand stroomt, worden bladeren, insecten en andere vuildeeltjes automatisch afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat er minder vuil in het zwembad blijft drijven en dat de waterkwaliteit beter behouden blijft.
  • Geschikt voor hoogteverschillen: bij overloop zwembaden kan er ook gebruik worden gemaakt van hoogteverschillen, waardoor het zwembad op verschillende niveaus kan worden aangelegd. Dit zorgt voor een interessant en speels effect in de tuin.

Hoewel een overloop zwembad meer aandacht en onderhoud vraagt dan andere zwembadtypen, biedt het dus ook diverse voordelen die het de moeite waard maken om te overwegen bij de aanleg van een zwembad.